Multe mamici sunt stresate de perspectiva revenirii la serviciu dupa ce au stat doi, trei ani in concediul legal, platit de crestere a copilului (CCC). In primul rand, trebuie sa stii ca revenirea la ultimul loc de munca este un drept al tau, nu un favor care ti se face. Angajatorul nu iti poate refuza reluarea activitatii pe parcursul sau dupa terminarea concediului. Angajatorul iti poate amana, insa, intoarcerea la munca daca nu s-au scurs cele 42 de zile obligatorii de concediu postnatal. Iata ce drepturi ai cand revii la serviciu din concediul de crestere a copilului, potrivit legii:

Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ngrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Revenirea la serviciu se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, suspendat la intrarea in CCC. Acum, angajatorul va emite o decizie de reluare a activitatii, cu toate drepturile aferente, cum ar fi efectuarea concediului de odihna.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

La revenirea din CCC se poate modifica respectivul contract individual cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

Concedierea persoanei respective nu poate avea loc timp de 6 luni de la data revenirii din CCC.

Art.25 alin.3 din OUG 111/2010 are urmatorul continut:
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

Daca angajatorul a recrutat o alta persoana care sa te inlocuiasca in tot acest timp, contractul ei va inceta odata cu revenirea ta la lucru. Angajatorul nu poate incadra permanent, pe perioada nelimitata, o alta persoana pe postul tau, cat timp tu te afli in concediu de maternitate, crestere copil sau chiar in concediu de risc maternal.

In cazul in care te intorci la serviciu cu minimum 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de doi ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap), ti se va acorda un stimulent de insertie, in valoare de 650 de lei, pana cand copilul implineste trei ani (respectiv patru ani, in cazul copilului cu handicap).

 

Categorie: Pentru tine | Data publicarii: 2017-11-12 | Autor: Mamici Smart